Kamperen in de herfs

In het weekend van 5 en 6 oktober zijn de oudste groepen van scouting de Struners een weekend wezen kamperen in Sellingen. In deze tijd moet een klei-scoutingclub toch ook  naar een echt bos, herfstkleuren zien, tamme kastanjes zoeken, en deze poffen op een vuurtje. Op vrijdagavond kwamen we aan, iets later dan gepland, want wat nooit gebeurt gebeurde nu wel, bij Groningen in de file door een dichte Eemshavenweg. Zo kwam het dat we bijna in het donker de tent moesten opzetten. Gelukkig was het bijna volle maan, en dan kun je nog best veel zien. Het terrein lag midden in het bos, voor sommigen nog bekend als Staatsbosbeheer camping De Zonnegloren. Eenvoudig toegerust, maar het essentiële was er, een prachtig veld, omringd door mooie oude bomen en natuurlijk een vuurplaats . Nadat alles ingericht was hebben we een buffet ingericht bij de vuurplaats, met wraps, sla, tomaat en shoarmavlees. Allerhande sauzen hoorden ook bij dit lopende buffet. Gezellig eten bij het vuur, en toen naar bed. Voor de zaterdag was regen voorspeld, en inderdaad miezerde het al snel na het opstaan. Geen nood, we zetten de koffie onder dak en hadden een goede groepstent bij ons, waar we gezellig hebben ontbeten. Al snel trok het vuur weer, en ondanks de regen werden er takken gezocht en in stukken gehakt. s ’Middags dropten we de explorers in Bourtange, en die liepen terug naar Sellingen. Ze kwamen terug met een pompoen en een suikerbiet, waar nog lekker mee geknutseld is. Geroosterde suikerbiet (smaakt prima) en een pompoen met waxinelicht waren het resultaat. Snel nog even boodschappen doen voor de JoMa pasta (vernoemd naar bereiders Joost en Marco) en brood ingeslagen voor de zondagochtend. Na het eten moest een deel van de groep snel vertrekken naar Veendam, waar de eerste Pinksterkamp kompoelan alweer plaatsvond. We weten inmiddels waar we mee aan de slag moeten, de welpen met De behekste klok, de scouts met Amerika en de explorers met industrie. Dit thema kent vele varianten, en laat onze groep behoren tot subkamp 2, alwaar met Pinksteren iets met filmindustrie/TV dient te worden uitgewerkt.

Bij terugkomst in Sellingen miezerde het nog steeds, maar bij een vuurtje is dat niet bezwaarlijk. Je droogt net zo hard als dat je natregent. Helaas was de tent van de explorers niet helemaal volgens de regels opgezet, en ontdekten enkele explorers dat zij in het water lagen vanwege het uitsteken van grondzeil. Geen nood, het washok was droog. Weer wat geleerd over verantwoord kamperen.

De volgende ochtend werden we wakker met prachtig weer, waardoor de herfstkleuren extra goed uitkwamen. Ontbijten bij het vuur, tosti’s maken, en alles opmaken wat er nog was. Dat werden wraps met pindakaas en jam, komkommer tussendoor en knoflookboter op de toost. We misten eieren met spek, dat wordt voor de volgende keer op de boodschappenlijst gezet.

Na een ontspannen zondagochtend werd het dan toch echt tijd om af te breken. Dat verliep vlot, en zo was er nog tijd om met de kinderen nog een spel in het bos te doen. Ook enkele ouders voelden goed aan dat hun kampeerervaring van pas kwam. Tent netjes afbreken is ook een kunst. Nadeel van oktober is dat het drogen minder wordt. Dus is er nog een beetje nawerk dit weekend, om ze weer netjes op te ruimen. Met dank aan een boer met kapschuur is dit probleem ook weer opgelost.

Het is erg goed bevallen, om op deze manier afscheid van het zomerseizoen te nemen. Wie weet doen we dit volgend jaar weer.

Lees meer »

 

Scoutingvereniging de Struners gaat met Pinksteren op NPK. Ze zoeken nog een stevige bolderkar, of een transportkar o.a. om het eten op te halen uit de centrale keuken. Als u nog een bolderkar heeft staan en wilt afstaan, wij zijn er heel blij mee. U kunt contact opnemen met scoutingstedum@gmail.com. Alvast hartelijk dank.

 

Namens scoutingvereniging de Struners,

Lies Oldenhof

Lees meer »

Wij zijn scoutingvereniging de Struners en zijn nu sinds acht jaar lang actief hier in Stedum.  
‘Scouting? Wat is dat eigenlijk?’ zullen sommige mensen denken.
Hier is een antwoord op deze veel gestelde vraag: scouting staat voor uitdaging! Het biedt leuke en spannende activiteiten waarmee kinderen worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Er zijn bij onze groep vier speltakken d.w.z. leeftijdscategorieën waarin men wordt onderverdeeld: de stam (18 jaar en ouder), de explorers (15 tot 18 jaar), de scouts (11 tot 15 jaar) en de welpen (6 tot 11 jaar).
Zelf ben ik welpenleidster en zou ik graag willen vertellen hoe scouting er bij ons aan toe gaat. Binnenkort gaan we op minikamp bij het gebouw Moarstee en dit is ter voorbereiding op NPK. NPK -het Noordelijk Pinkster Kamp- wat elk jaar valt tijdens Pinksteren, is een groots evenement waar veel scoutingverenigingen uit Noord-Nederland jaarlijks op af komen. Iedereen gaat dan op kamp bij de Marnewaard in Lauwersoog, maakt plezier, bouwt van palen en touwen prachtige bouwconstructies (zoals keukens waarin de oudere speltakken zelf gaan koken) én er worden elke avond rond de kampvuurtjes tosti’s gebakken.
Wij welpen proberen elke opkomst minstens net zo leuk te maken.
Dit doen wij door spelletjes te spelen, zoals Weerwolven en Levend Stratego. Ook zijn we met praktische dingen bezig, zoals leren hoe je een goed vuurtje maakt. Nog niet zo lang geleden hebben we bijvoorbeeld een kookopkomst gehad, waarbij het maken van een goed vuurtje wel goed van te pas kwam. We hebben gebakken banaan met chocola en gevulde appel met suiker gemaakt en het afgesloten met tikkertje, om even uit te razen. Mijn groepje welpen bereidde de appel voor: klokhuis verwijderen met een appelboor; rozijnen, suiker en kaneel mengen; appel vullen met het mengsel; aluminiumfolie erom en daarna 20 minuten tot een half uur in het vuur.
Resultaat? Een heerlijke appel en blije gezichtjes J

Lees meer »

Installatie

Installatie

18 mrt. 2017 17:22

Bijschrift foto Nina: De negen jarige Nina uit Appingedam wordt door Haron geïnstalleerd met het opzeggen van de scouting-belofte: “Ik beloof mijn best te doen een goede welp te zijn. Iedereen te helpen waar ik kan en mij te houden aan de welpenwet. Jullie kunnen op mij rekenen!”

Op zaterdag 18 maart was er weer een “overvliegmoment” bij scoutingvereniging De Struners. U zult zich wellicht afvragen wat dat nu is? Een scouting-lid vliegt over van de ene naar de andere speltak als hij/zij een bepaalde leeftijd heeft bereikt en over een aantal (nieuw aangeleerde) vaardigheden beschikt.

Voor dit moment hadden de explorers (speltak 15-18 jaar) op vrijdagavond een mooi parcours uitgezet op het veldje bij de haven. Op zaterdagmiddag vlogen er 6 welpen over naar de scouts en werden er 6 nieuwe welpen geïnstalleerd.  2 scouts zijn over gevlogen naar de explorers.  Er is ook leiding over gevlogen. 2 explorers zijn nu welpenleiding geworden en één welpenleiding is nu scoutsleiding.

Ook is er een nieuwe tak bijgekomen: de stam. Dit is de groep van 18 jaar en ouder, die zich ten dienste willen stellen van de groep. Dit kan van alles zijn: materiaal-beheer, onderhoud, hulp op kampen, koken,  logistiek (knutselen aan de trekker/palenkar), helpen bij een open dag,  etc. Op dit moment bestaat de stam uit 5 personen.

Zo zit er al-met-al een mooie (door-)groei in de vereniging!

Zelf heb ik vlak voor de kerstvakantie afscheid genomen als leiding van de scouts. Na de oprichting in 2008 heb ik met veel plezier elke week de kinderen begeleidt. Nu mijn nieuwe huis klaar is, ga ik daar nu eerst van genieten en ga ik me verder richten op mijn bedrijf(-ven) en mijn studie. Wel blijf ik als stamlid nauw betrokken bij de groep. Zal daar waar ik kan assisteren en invallen met kampen of opkomsten. Ik hoop nog vele jaren te kunnen genieten van het werken met kinderen en andere leiding/stam- en bestuursleden want scouting is ook voor mij nog steeds een ontwikkeling en ontdekking van steeds weer nieuwe uitdagingen.

Lees meer »

Eind augustus slaat de keuzestress voor veel ouders weer toe. De zwemdiploma’s zijn binnen, dus opeens zeeën van tijd. Of er werd door je kinderen tijdens het afgelopen schoolseizoen een beetje gemorreld over de sport die ze deden. In Stedum is gelukkig nog keuze in activiteiten en de laatste jaren komen er ook weer nieuwe initiatieven bij. Dat geldt ook voor een activiteit als scouting. En hoewel de term vast bekend is, is dit stukje bedoeld om iets meer uit te leggen over wat scouting inhoudt. Naast dat scouting een leuke en gezellige besteding is van de vrijdagavond of de zaterdag, leer je er ook heel veel vaardigheden die je in je latere leven goed van pas komen. In dit stukje wordt aan de hand van de letters S C O U T S uitgelegd waar scouting zich op richt.

Lang geleden, al meer dan 100 jaar, begon Baden Powell met “Scouting for boys”. Daar zijn vervolgens heel veel varianten op gekomen, in Nederland bestaat de visie uit de letters SCOUTS: samen, code, outdoor, uitdaging, team en spel.

Samen

Scouting doe je samen. Het is geen individuele vrijetijdsbesteding. En je doet het samen met scouts over de hele wereld, want scouting is een wereldorganisatie.

Met samen wordt ook “voor de maatschappij” bedoeld. Bij jonge kinderen herken je dat nog niet zo, maar de 4 mei herdenking is een zichtbaar moment waarop je de bijdrage van scouting ziet. Ook aan de natuurwerkdag levert scouting een belangrijke bijdrage, waar we als dorp ook weer plezier van hebben. Samen is ook binnen je speltak(leeftijdsgroep) en patrouille (team) te herkennen, want samen bouw je en speel je.

Code

Code, cultuur, tradities. Ze zijn belangrijk bij scouting. We dragen allemaal een Scoutfit en/of een das. Daaraan kun je scouts herkennen. En bij iedere opkomst wordt de Struners vlag gehesen en de yell geschreeuwd.

Er zijn badges die je kunt verdienen, die je weer op je bloes of kampdeken kunt naaien. Een andere traditie is ‘overvliegen’. Dat gebeurt als je naar de oudere speltak (=leeftijdsgroep) gaat. Er zijn verschillen tussen de groepen hoe dat gaat, maar duidelijk is dat het een bijzonder moment is waarop je laat zien dat je eraan toe bent, en ook dat je afscheid neemt van je oude groep. Groepsgevoel is belangrijk, en binnen een groep werk je samen.

Enkele maanden na het overvliegen, of als je net nieuw bent, wordt je ‘geïnstalleerd’. Dat betekent dat je een belofte aflegt, dat je je gaat houden aan de scoutswet en dat je belooft dat iedereen op je kan rekenen. Die belofte leggen ook leiding en bestuur af, en dat maakt je extra bewust van het feit dat je iets voor de ontwikkeling van een ander kunt betekenen.

Outdoor

Soms speel je wel eens binnen. Als het rotweer is. Of te koud en het leuker is om koekjes te bakken of te minipionieren of te knutselen voor een scoutingthema. Maar meestal zijn de scouts, of het nu bevers zijn of explorers, buiten. Speurtochten door het Stemer bos of de omgeving (want dat bos is niet zo groot natuurlijk), pionieren met houten palen en touw, vlaggenroof of een ander bosspel. En natuurlijk kamperen. In ieder geval een week tijdens de zomervakantie als zomerkamp, maar ook weekendjes tussendoor en natuurlijk het Noordelijk Pinksterkamp in Marnehuizen. En er zijn ook plannen om ook een keertje in de winter te kamperen. Zo wordt er ook vanuit de scouting regio een Poolkamp georganiseerd.

Uitdaging

#Laatjeuitdagen. Scouts gebruiken het te pas en te onpas. Maar het is ook zo’n mooie kreet. Het staat voor uitdaging, uitdagende activiteiten doen, maar ook voor grenzen verleggen, je persoonlijk ontwikkelen. Iedere week iets anders doen. Scouting is afwisselend, van een keertje zwemmen tot aan toneel, van iets maatschappelijks in de buurt doen tot een hike lopen in een omgeving die je niet kent.

Team

Scouting staat bol van teams. In teams worden de dingen opgepakt. Maar eigenlijk begint dat al bij de welpen. Welpen worden in nesten ingedeeld, met zo’n 5 tot 7 welpen. Eentje is de gids en eentje is de helper. En die mogen dan met het nest een uitdaging aangaan. Het werken met nesten stimuleert de teamgeest en de leiderschapstalenten van de kinderen. Natuurlijk worden de kinderen hierin begeleid.

Spel

Scouting kun je ook zien als een grote leerfabriek. Iedere week leer je wel wat nieuws, maar we noemen het niet-formeel leren. Want het gebeurt met spellen. Uitvinden hoe een spel is opgebouwd, tactiek bedenken hoe je kunt winnen, teamgeest als je samen voor een uitdaging staat. Een spel doen is ontspannend, inspannend en vaak wordt er ook veel gelachen. Spelen is ook een belangrijke uitlaatklep, naast het zittende leven op school en de sociale media. Al kan ook scouting niet meer zonder, en wordt Facebook en de groepsapp ook weer ten goede van de vereniging ingezet. Maar nooit ter vervanging van lekker actief bezig zijn.

Op 29 oktober is er Open Dag, maar ook op andere zaterdagen ben je welkom om te komen kijken. Je mag twee keer vrijblijvend meedoen. Vrijdagavond komt de oudste groep bij elkaar en verzint ook zelf een programma (Explorers – vanaf plm. 15 jaar). Scouts zijn er op zaterdagmorgen vanaf tien uur, en welpen op zaterdagmiddag vanaf half twee. Hun opkomst duurt 2,5 uur en die tijd vliegt voorbij!

Voor meer info of vragen kunt u terecht bij de teamleider van je speltak. Of neem een kijkje op de pagina van de speltkakken.

 

Lees meer »

Bijgaand een berichtje over de succesvolle NL doet dag, met een foto. Er was een fotograaf, en die heeft er meer, maar dat kost nog even tijd om die te krijgen. Dat raakt ook een punt waarover we u willen raadplegen: wilt u als antwoord op deze mail aangeven of uw kind in beeld mag komen op de website van de Struners en op Facebook? Dit is inmiddels al wel een standaard vraag op het inschrijvingsformulier, maar we willen dit ook graag weten van de ouders/verzorgers van de huidige leden en zullen er dan rekening mee houden.

 

Dan nog even verslag van vandaag, NL Doet.

Onder prachtige weersomstandigheden is een aantal ouders/verzorgers actief aan de slag gegaan om onze scoutingvereniging te helpen, o.a. met o.a. verdienstelijk kloven door Cher Ketelaar en de moeder van Mylena (stoer!), maar ook met ramen lappen (Marike Goossen is hier heel goed in, en het werk is netjes afgemaakt door Beatrijs Douma), vuil rapen en hout bij elkaar zoeken in het bos. De ouders van Leine hebben met de welpen stenen gesjouwd, Gerke Eisses heeft het tegelpad gerepareerd en zo zijn we heel erg goed opgeschoten. Ik vergeet vast nog ouders, maar ook voor hen geldt: heel hartelijk dank, en vooral ook de leiding en kinderen, die zich erg goed hebben ingezet. Ook het gezin uit Woltersum dat de handen uit de mouwen stak in het bos (www.erikstaal.nl) was bijzonder welkom. Het was een bijzonder geslaagde dag.


Dinsdag tellen we het Jantje Beton geld, daarover hoort u dan meer. Met uw hulp waren we heel blij, want het moment van de collecte overviel ons een beetje. Het was twee weken eerder dan anders, en daar waren we nog niet helemaal op ingesteld. Dankzij een flinke groep ouders is er in Stedum, Ten Boer en Middelstum gecollecteerd. Leiding en explo’s hebben Westeremden en Ellerhuizen gedaan, top!

 

Per 1 april gaat er een nieuw schoonmaakrooster rond, het ontlast ons als bestuur behoorlijk, en geeft ook een heel ander gevoel. We houden de vervulde beurten bij en zullen de ouders/verzorgers die nog niet aan de beurt kwamen als eerste inplannen. U mag uiteraard onderling ruilen en natuurlijk ons ook laten weten of er beperkingen zijn. Daar houden wij dan rekening mee in de verschillende taken die er te doen zijn. Nogmaals heel hartelijk dank voor uw medewerking!

 

Met vriendelijke groet,

 

Lies Oldenhof

Lees meer »

Ook in Stedum is op 10 maart de hele dag hard gewerkt om een aantal klussen in en rond Moarstee te doen. Scoutingvereniging de Struners nam het initiatief nu het al weer grote schoonmaak te houden in en rond het gebouw, nu het alweer geruime tijd in gebruik is.

Dat bleek geen overbodige luxe, naast de wekelijkse schoonmaakbeurt door de deelnemende verenigingen. Moarstee kent inmiddels ook spinnenwebben, vliegenpoep en zelfs stoffige hoekjes. De toegang tot het gebouw was ook niet helemaal in orde door verzakte tegels, en de laatste stenen voor het pad aan de achterkant van het gebouw moesten naar hun plaats worden gebracht. Dat was een mooie klus voor de welpen en hun ouders. Het was verrassend om te zien hoe snel dat gaat, net een troepje mieren. In een oogwenk was 2 m3 baksteen verplaatst, handwerk, want de pallet was niet helemaal betrouwbaar meer. Dat mierenwerk was ook ideaal voor hout laden. Zodra een vracht was weggewerkt kwamen de welpen alweer aangerend om het werk af te maken.
Er is nog wel wat werk overgebleven, de laatste houtsnippers voor het pad in het bos moeten nog naar hun plek. Dat punt pakt de groencommissie weer op, allicht zijn er honden-uitlaters en wandelaars, die een keertje mee willen helpen de paden begaanbaar te houden.

 

Er waren ook klussen voor en door de Struners zelf. Het al gezaagde hout voor de zomerkampen moest worden gekloofd en naar de houtopslag gebracht. Daar ligt weer 3 kubieke meter extra, en met drie speltakken is de voorraad voor het Pinksterkamp op orde.

 

Dank aan de scouts, welpen, leiding, de aanwezige ouders/verzorgers en het gezin uit Woltersum, dat bij ons de handen uit de mouwen stak, en natuurlijk aan het Oranjefonds voor de steun aan deze actie.

 

Lees meer »

Zaterdagmorgen 4 maart startten een vijftal welpen voor het eerst bij de scouts. Hoewel nog niet formeel overgevlogen (officieel geïnstalleerd als lid van de nieuwe leeftijdsgroep), hebben de ex-welpen laten zien zeker aan de activiteiten van de scouts toe te zijn. De prille scouts waren er helemaal klaar voor en ze waren dan ook keurig op de afgesproken aanvangstijd aanwezig (na de krokusvakantie is 9.30 op zaterdagmorgen toch wel even wennen). Na een korte en bemoedigende introductie door Arjen en Ruben, en met assistentie van de patrouilleleiders Lotte en Dennis, gingen de nieuwe scouts samen met de ervaren scouts voortvarend aan de slag. Ze sjouwden met palen en het touwvat alsof dat hun dagelijks werk was, aansporen was niet nodig. Na anderhalf uur hard werken stonden er twee keukens. Eén keuken was nagenoeg perfect, hoewel er geen tijd meer was voor het pannenrek. Het aanrecht lag keurig op afloop, zodat er geen water op blijft staan, en de knopen waren goed aangesjord. De tweede keuken zag er ook goed uit, maar de aanrechtplaat lag niet trilvast, want hoewel de knopen goed waren, moest het aansjorren nog iets beter. Dat was de essentie volgens Ruben. En zo zijn de eerste voorbereidingen voor het Pinksterkamp voortvarend gestart en is er alle vertrouwen dat deze nieuwe scouts tegen Pinksteren hun bouwwerken goed voor elkaar hebben. scouting vereniging de Struners Lies Oldenhof

Lees meer »

Huizen bouwen

Welpen van scouting de Struners hebben het weekend van 9, 10 en 11 december geslapen in het gebouw (Moarstee). Het weekend begon op vrijdagavond met het bouwen van een eigen hut van karton. Na 2 á 3 uur bouwen en knutselen ontstond er een dorpje dat later op de avond Scoutopia werd genoemd. Alle huisjes die zo gemaakt zijn, werden persoonlijk gemaakt met een tekening, een adres en een huisnummer. Nadat de welpen een kerstfilm hadden bekeken, sliepen ze allemaal in hun eigen huis in Scoutopia.

 

De volgende ochtend in Scoutopia (zaterdagochtend)

Alle inwoners van Scoutopia waren al vroeg wakker. Tijdens de kerst heeft iedereen een kerstboom in huis. Ook in Scoutopia mocht de kerstboom niet ontbreken. Door middel van een quiz werd de boom versierd. De inwoners van Scoutopia werden in 4 groepjes verdeeld. Elk groepje kreeg om de beurt een vraag en bij elk goed antwoord mocht het groepje iets van de kerstversiering in de boom hangen.

 

Kerstfeest

Nadat de boom versierd was kon het kerstfeest beginnen. De welpen deden eerst een buitenspel en aten daarna in het gebouw. Na het eten werd het spel levend bingo gespeeld. Bingo waarbij je een voorwerp moest zoeken wat hoort bij het nummer dat genoemd werd. Als je alle nummers weggestreept had en alle voorwerpen bij elkaar gesprokkeld dan was het bingo.

 

Zondagmorgen

Zondagmorgen werd er gestart met het opruimen van het dorp Scoutopia. De leiding was intussen bezig met het voorbereiden van de brunch. Kerstmuziek mocht hierbij zeker niet ontbreken. Na de brunch werd er nog een spel gespeeld. Het weekend werd afgesloten door Scoutopia ritueel te verbranden. Tenslotte werd de vlag gestreken.

 

Het was zeker een zeer geslaagd en een erg gezellig weekend.

 

Gert Jan Exoo, leider bij De Struners

 

  

Lees meer »